Türkiye’nin büyüme öncelikli düşük faizli ekonomi modelinde, harcamalar enflasyondaki yükselişle birlikte kademeli olarak artıyor. Özellikle ‘davranışsal ekonomi’yi bilmeyenler sürekli ‘Bu nasıl bir kriz?’ Veriler onun sorusunu, harcamalardaki ‘epistemolojik kırılmayı’ anlayamamasını açıklıyor. Tüketici kredi ve kredi harcamalarında rekor kırarken, durumu uzmanlar yorumluyor. Seçim sonrası için tehlike de büyüyor.
Bankacılık segmentinde 2023 yılının ilk çeyreğinde kredi büyümesi enflasyonun altında kaldı. Tüketicilerin taksitli kredi kartı alışverişleri hızlı büyümesini sürdürdü.
BDDK verileri, kredi kartlarıyla taksitli alışverişin son bir yılda patladığını gösteriyor.
Bankacılık sektörü içinde en büyük paya sahip olan ticari kredilerin hacmi Ocak-Mart döneminde yüzde 10,4 artarken, enflasyondan arındırıldığında yüzde 1,9 küçüldü.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin aylık bülteninde borçlanma fiyat artışlarının ivme kazanmasıyla devam etti.
Ek hesap kullananlar yani KMH aylık 122 bin, yıllık 1 milyon 547 bin artarken, kredi tutarı aylık yüzde 47,3, yıllık ise yüzde 196,8 arttı.
Paraanaliz’den TBB raporunu inceleyen Atilla Yeşilada, ihtiyaç kredilerindeki patlamanın iki nedeni olduğunu belirterek, “Tüketim çılgınlığının maliyeti icra-iflas felaketi olacak” başlığını kullandı.
Artan borç fiyatlarının aslında TÜFE ile orantılı olduğuna dikkat çekilirken, emeğin payındaki düşüş dikkate alındığında, borçlu ailenin yükünün geliri ile orantılı olarak arttığı sonucuna varılmaktadır. temel ihtiyaçlar “harcanabilir gelirde artış”.
Cumhur İttifakı’nın seçilmesi durumunda “yıl sonuna doğru ekonominin ödemeler dengesi krizine sürükleneceğini” öngören Başkan, seçim sonrası borçların ödenmesi için “TCMB’nin politika faizini artırması kaçınılmaz. “. Enflasyonla mücadelede parasal sıkılaştırma kaçınılmaz olacaktır.
Perakende verileri de vatandaşların tüketime yöneldiğini gösteriyor.
Masraflarınız artı borcunuz mu? Tüm bu bilgiler ışığında sizce bu ortamda kredi kullanmak mantıklı ama seçimden sonra bir sıkıntı olur mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.