Karabağ’ın sembolik şehri Şuşa’da Azerbaycan-Türkiye stratejik ittifak ilişkileri ele alındı
Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinin sembol şehri Şuşa’da Şuşa Deklarasyonu’nun 2. yılına ithafen “Azerbaycan-Türkiye stratejik ittifak ilişkileri: Kurtuluştan Zafere” başlıklı uluslararası konferans düzenlendi.
AK Parti ve Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) tarafından düzenlenen konferansın ikinci paneline Türkiye’den Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ve SETA Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Bıçakçı katıldı. , Enerji Bakan Yardımcısı Samir Veliyev ve Savunma Sanayii Bakan Yardımcısı Mehman Bahişov birer konuşma yaptılar.
Tancan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güç bağlarının adi ortaklık olarak değerlendirilemeyeceğini, iki ülkenin refahı ve geleceği için hayati önem taşıdığını ifade etti.
Tancan, güçlü enerji kaynaklarına sahip Azerbaycan ile enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasında vazgeçilmez olan Türkiye’nin birbirini mükemmel şekilde tamamladığını söyledi.
Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak güç projelerinden bahseden Tancan, “Ülkelerimizin yanı sıra bölgesel ve küresel arz ve talep güvenliğine de katkı sağlıyoruz. Küresel ve bölgesel jeopolitik gelişmeler, arz güvenliğine ilişkin endişeleri her geçen gün artırıyor ve hatırlatıyor.” Mevcut projelerimizde gerçekleştirilecek kapasite artışları ve yeni projelere katılımın ülkelerimiz arasındaki güç işbirliğinin değerini artıracağına yürekten inanıyoruz.Azerbaycan’ın sürdürmesini ve artırmasını diliyoruz. önümüzdeki dönemde ülkemizin doğal gaz tedarikçileri arasındaki güçlü konumunun Avrupa’ya ulaştırılacak ilave doğal gazın ülkelerimizin Avrupa’daki enerji arz güvenliği konumunu güçlendireceğine inanıyorum” dedi.
“Bu yıl Türkiye’ye gaz ihracatımız 10,2 milyar metreküpe ulaşacak”
Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Samir Veliyev, Şuşa Deklarasyonu’nun iki ülkenin enerji ilişkilerine ilişkin maddeler de içerdiğini söyledi.
İki ülkenin yürüttüğü ortak projelerden bahseden Veliyev, “Güçlü Azerbaycan-Türkiye güç işbirliği, geçmişte olduğu gibi bugünün ve yarının da tarihi bir gerekliliği, güvenilir ve sürdürülebilir bir elektrik arzının garantisidir. bölgesel ve Avrupa ölçeğinde.” söz konusu.
Azerbaycan’ın doğal gaz ihracatına ilişkin de konuşan Veliyev, “Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa ülkelerinin girmeye çalıştığı ülkeler haline geldi. TANAP, Türkiye’yi doğal gaz arzında önemli bir halka haline getiriyor ve gaz ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Kardeş Türkiye, TANAP’ Temmuz 2018’den bu yılın Haziran ayına kadar 22 milyar metreküpten fazla doğal gaz tedarik etti.Türkiye’ye gaz ihracatımız bu yıl 10.2 milyar metreküpe ulaşacak.TANAP ve TAP’ı genişletme planlarımız var.Avrupa’ya doğalgaz 2027 yılına kadar “Enerji güvenliğini güçlendirme ve arzı ikiye katlayarak arzı çeşitlendirme misyonumuzu yenilemeyi hedefliyoruz.” dedi.
Veliyev, Türkiye’yi elektrik ihracatı ve transit geçişinde önemli bir ortak olarak gördüklerini ifade etti.
“Ortak projelerin geliştirilmesini sağlamak ortak vizyonumuzdur”
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker, bölgede son dönemde yaşanan çatışmaların milli savunma sanayisinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.
Türk savunma sanayisinin son yıllarda çok yol kat ettiğini vurgulayan Şeker, “Savunma sanayimizde yerlilik oranı yüzde 80’lere ulaştı. İhracatımız 20 kat arttı. Sanayimizin cirosu 10 kat arttı ve 10 milyar doları aştı.” bilgisini paylaştı.
Azerbaycan ile savunma sanayii alanında işbirliğine değinen Şeker, “Buradaki ilişkilerimiz çok yönlü. Kardeşlerimizin kabiliyetlerini asla tekrarlamıyoruz. Onlardan alarak kullanmak üzere hareket ediyoruz.” söz konusu.
Azerbaycan’ın kullandığı Türk savunma sanayisinin çalışmalarını örneklerle anlatan Şeker, “Özgürlükten kurtarılan bölgelerdeki mayınlı arazilerin temizlenmesi başta olmak üzere hayatı normalleştirme faaliyetlerinde üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazırız. Modern teknolojilere dayalı silah ve mühimmat üretiminde eşgüdümlü işbirliğimizin devamını teşvik edeceğiz.Deniz, kara, hava, uzay ve siber güvenlik alanı.” dedi.
“Güçlü Türkiye, güçlü Azerbaycan demektir”
Azerbaycan Savunma Sanayii Bakan Yardımcısı Mehman Bahishov, Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarından gurur duyduklarını belirterek, “Güçlü Türkiye, güçlü Azerbaycan demektir.” ifadeleri kullandı.
Bahışov, Türk savunma sanayi firmaları ile yakın işbirliği içinde olduklarını belirterek, üretim için gerekli olan hammadde, bileşen ve kimyasalları Türkiye’nin ilgili kuruluşlarından temin ettiklerini belirtti.
“Siyasi ve ekonomik entegrasyonu gerçekleştirmek önemli”
SETA Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Bıçakçı, Türkiye ve Azerbaycan’ın çıkarlarının ittifakların ötesine geçtiğini söyledi.
Brassci, Şuşa Beyannamesi’nin sadece ikili ilişkiler için değil, bölge için hazırlanmış ve küresel kalkınma için çok önemli sonuçlar ortaya koyan bir metin olduğunu söyledi.
Nikol Paşinyan liderliğindeki Ermenistan yönetiminin Türkiye ve Azerbaycan’ın ortaya koyduğu jeopolitik gerçeği fark etmeye başladığını belirten Pirinççi, “Türkiye ile Azerbaycan arasında orta vadede siyasi ve ekonomik entegrasyonun hayata geçirilmesi gündemde. Uzun vadeli, başta Türk dünyası olmak üzere Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünde, “Bunun ötesine geçen bir istikrar ve refah alanı oluşturmak da çok değerli. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin kopması veya kopması çok zor olup, birleştikçe derinleşecek ve gelişecek bağlar içermektedir.” dedi.
Konferansa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Efkan Ala, YAP Başkan Yardımcısı ve MYK Başkanı Tahir Budagov, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk katıldı. Turganer. da gerçekleşti.